Żelowa pamięć

19 lipca 2011, 11:54

Na North Carolina State University powstała pamięć komputerowa, która jest miękka i dobrze pracuje w środowisku o wysokiej wilgotności. Stworzyliśmy pamięć, której właściwości fizyczne przypominają żelki - mówi doktor Michael Dickery.



Obserwowane delfiny nie śpią

9 maja 2012, 10:56

Obserwowane delfiny nie odpoczywają. Podpływające zbyt blisko łodzie z turystami to długoterminowy stresor, który może doprowadzić do wyczerpania organizmu (Journal of Environmental Management).


Gdy ciało migdałowate przejmuje kontrolę nad korą słuchową...

15 października 2012, 10:05

Czemu niektóre dźwięki wydają nam się tak nieprzyjemne? Naukowcy ujawniają, że chodzi o wzmożoną komunikację na linii kora słuchowa-ciało migdałowate (to ostatnie odpowiada za przetwarzanie emocji).


Robot to dla nas (prawie) człowiek?

24 kwietnia 2013, 13:03

Gdy oglądamy losy robotów, w naszym mózgu aktywują się te same, nomen omen, obwody, co podczas śledzenia wydarzeń dotyczących innych ludzi.


Odkryto cząsteczkę chroniącą przed zatruciem THC

3 stycznia 2014, 10:58

Dwa zespoły badawcze z INSERM-u odkryły, że u zwierząt pregnenolon, substancja wytwarzana przez mózg, działa jak naturalny mechanizm obronny, zabezpieczający ten narząd przed szkodliwym wpływem marihuany.


Aronia wspomaga leczenie raka trzustki?

18 września 2014, 09:10

Badania laboratoryjne na komórkach raka trzustki wykazały, że wyciąg z aronii wspomaga tradycyjną chemioterapię gemcytabiną.


Niespodziewane powiązania móżdżku z kreatywnością

1 czerwca 2015, 11:52

Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda odkryli związek między twórczym rozwiązywaniem problemów a nasiloną aktywnością w móżdżku, struktury kojarzonej raczej z utrzymywaniem równowagi.


Neurony od uwagi

15 stycznia 2016, 07:24

Naukowcy z Karolinska Institutet zidentyfikowali neurony nieodzowne dla procesów uwagi. Manipulując ich aktywnością, byli w stanie zwiększyć uwagę myszy.


Istnieje związek między czasem ziewania a gęstością neuronów

6 października 2016, 11:12

Badacze z Uniwersytetu Stanowego Nowego Jorku odkryli związek między czasem ziewania a gęstością neuronów.


Receptory smaku kwaśnego wykrywają również wodę

2 czerwca 2017, 11:32

Receptory smaku kwaśnego odpowiadają również za wykrywanie wody.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy